Showen is practisch altijd nodig voor je mag gaan fokken met je hond. Vandaar dat ik ook even een hoofdstuk over showen wil noemen. Waar moet je showen, hoe moet je showen, waar moet je aan denken, wat komt er bij kijken etc.
Je kunt eigenlijk kiezen uit 2 soorten shows. Er zijn de nationale en internationale shows met CAC of CAIB status, en de 2de soort zijn de clubmatches (vaak ook met CAC status).
Een clubmatch is een show georganiseert door de (ras)vereniging. Het woord zegt het eigenlijk al, het is een match van de club. Je moet dus lid zijn van de club om mee te mogen doen. Een clubmatch heeft een paar voordelen. Het is meestal min of meer informeel (ook kwa kleding). Hoewel er wel een echte keurmeester staat te keuren is de druk niet zo hoog als bij een "echte" wedstrijd. Het zijn voornamenlijk mensen die niet echt het doel hebben om een kampioen te krijgen, maar meer mensen die show ervaring willen opdoen en mensen die benieuwd zijn wat men van hun hond vind of het gewoon leuk en gezellig vinden. Meestal gaat het gepaart met een lunch of andere activiteiten (spelletjes, tombola, noem het maar). Ook zul je er fokkers vinden die hun puppen/jonge honden showen (voor de ervaring) en natuurlijk ook om met een relatief kleinere concurrentie kans een CAC te halen (als de club die status heeft) met de volwassen show honden. Vaak zie je ook complete nesten (nu met iedere hond een eigen baasje aan de andere kant van de lijn) terugkomen bijelkaar als een soort van reünie (meestal op vraag van de fokker). Ook is het veel goedkoper dan een grote show, en het duurt vaak minder lang. Meestal mag je naar huis als je dat wil en is er geen verplichting om te blijven. Er is vaak voor iedereen wel een prijsje of een herdenking in de vorm van lintje, een bot voor de hond, een mok voor de baas of iets anders leuks. Iedereen helpt iedereen en er hangt eigenlijk geen concurrentie lucht. Al met al een goed begin voor een show ervaring en een eerste stap te zetten in dé hondenwereld.
Dan heb je nog de "echte shows" . Dit zijn de nationale en internationale shows met een CAC of CACIB status.
CAC houd in dat je op zo'n show een punt kan halen om definitief kampioen te worden. CACIB houdt in dat je een punt kunt halen om internationaal kampioen worden. Deze shows zijn vaak duurder in deelname en er zijn regels aan verbonden van het FCI (betekenis terug te lezen onder hoofdstuk raad van beheer). Ook zijn ze druk bezocht met zowel deelnemers als bezoekers, en staan er vaak kraampjes met allerlij hondenspulletjes. De concurrentie is hier vaak wat groter, mensen zijn wel behulpzaam maar iets gestresster, en alles is net iets serieuzer en strenger.
maar.........
Eerst moet je er dus achter komen waar en wanneer er shows zijn. Dit kan via internet. Je kunt googelen op hondenshow.
Zelf vind ik hondenshow.net een fijne site. Hier staan de meeste, dan wel niet alle, internationele shows op. Je kunt ook specifiek op shows in Nederland, Belgie, Duitsland, en Frankrijk zoeken, en je kunt ook vooruitblikken op shows voor volgend jaar of het jaar daarna. Klik een show aan en je word doorverwezen naar de site met alle info die je nodig bent.
Clubmatches kun je het best vinden in de agenda van je rasvereniging.
Je weet nu waar en wanneer je kunt showen.
De volgende stap is hoe je moet showen en wat er allemaal bij komt kijken. Omdat ik niet echt een doorgewinterde shower ben, heb ik de hulp gevraagt van iemand die wel veel show ervaring heeft. Zij is tevens een ervaren fokker. Sylvia van Zuiden van Kennel Kellika. Zij is van oorsprong Nederlandse en woont nu in Noorwegen waar ze haar kennel heeft. Met haar show ervaring heeft ze (samen met haar dochter) vorig jaar op de crufts haar vlinderhondje Destiny height's tequila uitgebracht, en werd 2de in haar klasse.
Wat moet er gebeuren voorafgaand aan een show
Het is altijd zinnig om, voor je gaat showen, een keer een show te bezoeken om te kijken naar hoe het er aan toe gaat. Ik zelf vind de catalogus al ingewikkeld en ik kan me voorstellen dat een show zo op het eerste gezicht een grote chaos lijkt.
Ook voor je hond kan het nuttig zijn een keertje op een show te zijn geweest. Het is een heel stress gebeuren en er zijn zoveel indrukken en luchtjes dat je hond er snel "bek af" van raakt. Het is goed om je hond hier aan te laten wennen voordat hij moet presteren/showen.
Wat ook nuttig is, is om een paar lessen ringtraining te volgen. Je leert dan wat er van je verwacht word in de ring, hoe je hond moet staan etc.
Als je dan uiteindelijk op een show staat voor de eerste keer komt er best veel op je af. Je kunt gerust iemand vragen hoe het precies in zijn werk gaat. Meestal zijn de mensen erg vriendelijk en willen ze je wel opweg helpen.
De avond voor de show
Zorg dat je hond gewassen is. Doe dit niet op de dag van de show zelf, maar de avond ervoor. Dit omdat de hond dan goed kan drogen en het haar weer even goed valt.Knip ook zijn nagels mocht dit nodig zijn, en zorg ook dat het gebit er schoon uitziet.
Als je een ras hebt die getrimt moet worden zorg er dan voor dat deze maximaal een week voor de show getrimt is. Het duurt namenlijk een paar dagen voor alles weer is bij getrokken en er natuurlijk uit ziet (dit is vooral zo met scheren). Doe je hond na het wassen geen deken op om hem schoon te houden zolang hij nat is. Haren kunnen erg raar gaan staan en dit kam je er niet zo makkelijk weer uit.
Zorg ook dat alles wat je mee moet nemen op de show de avond voor de show klaar staat voor vertrek. Maak een lijst met wat je nodig bent en check die nogmaals vlak voor je weg gaat.
Wat moet je meenemen
De hond
dit is natuurlijk waar het allemaal om draait en mag je nooit niet vergeten natuurlijk.
Bench
Zorg ervoor dat je van tevoren weet of je hond een bench krijgt op een show of dat je voor je eigen bench moet zorgen. Bij de vlinderhonden is het zo dat er eigenlijk altijd een eigen bench mee moet worden genomen. Je kunt je hondje natuurlijk ook op schoot houden, maar omdat het de hele dag duurt (in de regel van ongeveer 8.00 tot 15.00 uur), raad ik aan om toch een bench mee te nemen (en natuurlijk altijd een kleedje om op te liggen) omdat dit simpel weg rustiger is voor de hond. Zorg dan ook voor een kleed of iets dergelijks die je er over heen kunt hangen zodat de hond zich lekker in zijn eigen wereldje kan terug trekken. Er zijn altijd mensen die je hond willen aaien oid en dit gaat allemaal ten koste van de energie die je hond voor de show nodig heeft. Pas nadat de hond zijn kunsten vertoont heeft mag hij "vrij"
Neem ook een kettingkje (oude slipketting bijvoorbeeld) en een slotje mee zodat je de bench op slot kunt doen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hond gestolen word. heb je dit niet zorg dan dat je iemand mee neemt die op je hond kan passen of laat je hond gewoon nooit alleen. vraag geen mede showers om op je hond te passen. meestal willen ze dit wel maar dit word niet altijd zo serieus gedaan. Probeer te zorgen dat je hond , buiten het showen om, zo min mogenlijk opvalt in zijn bench. Dit voor zijn eigen rust, mensen die graag honden aaien te voorkomen , en ook geen verleiding word voor diefstal. Zet eventueel stoelen voor de bench.
Als je nu wel wil opvallen omdat je bijvoorbeeld naam wil krijgen met fokken (of via shows ook eventuele mensen voor de koop van puppen wil ontmoeten), dan kun je een collage maken van foto's en die boven op je bench zetten. Zo kunnen mensen jou honden bewonderen zonder ze lastig te vallen.
Waterbakje en water (en eventueel voer)(en eten en drinken voor jezelf)
Zorg voor een bakje waar je hond uit kan drinken en neem je eigen water mee. Dit om de reden dat waterpunten (meestal kranen in wc's) erg over bevolkt zijn en het dus veel tijd kost voor je eindelijk water hebt. Als je nog niet geshowd hebt moet je je ring in de gaten houden en kun je dus niet lang weg blijven. soms gaat het erg snel. Het is verstandig om je hond niet te veel water te laten drinken maar laat hem niet omkomen van de dorst. Kleine beetjes, dit als reden dat de hond niet gaat plassen in de ring. Laat hem voor die tijd dus ook goed uit. Na het showen mag de hond natuurlijk zoveel drinken als hij wil.
Als de show verder van huis is kun je ook wat voer meenemen zodat de hond wel op een normale tijd zijn eten krijgt. Voer hem voor dat je gaat showen (op de show) niet. Een hond die een beetje hongerig is let beter op. Vooral als je wat lekkertjes meeneemt de ring in. Vergeet ook niet om eten en drinken voor jezelf mee te nemen. meestal staan er wel stands met een vette hap en drankjes, maar dit is meestal duur en onhandig omdat je dan ook weer bij je hond en de ring weg moet. ook hier zijn de rijen vaak lang en je kunt niet voorspellen hoe lang je weg bent. Zelf iets meebrengen is dus een makkelijker en goedkoper.
Beloning en speeltjes
Vergeet niet om iets lekkers voor je hond mee te nemen om hem te belonen. Ook een speeltje kan handig zijn om even vlak voor je de ring in gaat even te spelen met je hond om hem een beetje wakker te maken. Dit heeft dan weer een gunstige invloed op zijn voorkomen omdat hij dan net iets kwieker lijkt. Denk er aan dat het voor de hond allemaal spel is!
Poepzakjes en een keukenrol of wc papier
Het is altijd goed om poepzakjes mee te nemen. Het is meestal namenlijk verplicht om alles wat je hond verliest op te rapen en in de afval emmer te deponeren. Ook als het niet verplicht is, is het wel zo netjes om te doen. er zijn al snel 2000 honden op een show en dat is vaak verdeeld over 1 of 2 uitlaatplaatsen. Je kunt je voorstellen hoe fijn het is als iedereen zijn rommel opruimt.
Soms gebeurt er ook wel eens een ongelukje binnen. Ook dan is het netjes om het op te ruimen. Het is dan ook handig om wcpapier of keukernrol bij je te hebben om plasjes te deppen. Meestal lopen er ook schoonmaak mensen rond. licht die in waar je hond wat gedaan heeft. die gooien er vaak wat water en zaagsel nog overheen om te voorkomen dat elke hond er nog eens overheen plast.
Riem (showlijn)
De riem is nou iets wat je makkelijk kunt vergeten. meestal heb je je gewone riem wel bij je, maar het showlijntje kun je snel vergeten. Zorg als het kan ook voor een reserve showlijn. Mocht er iets met de ene zijn dan heb je er nog een op reserve. Je kunt niet zonder show lijn.
Borstels en dergelijke
Vergeet niet om borstels en andere verzorgings producten mee te nemen. Handig is om hier een apart "show koffertje of tasje" voor te hebben. Dingen die handig zijn voor een langharige hond (zoals de vlinder) een borstel en kam, antiklit spray, een flesje met verstuiver (plantenspuit) met water (ideaal voor statisch haar), een handdoek, iets om de ogen schoon te maken, nagel knipper, tekentang.
Armband of klipje
Nog iets wat je makkelijk kunt vergeten. een band voor om je arm om je deelname nummer in te doen, of een klipje om het nummer aan je kleding te hangen. Ook hier is het handig om een reserve van te hebben want je kunt niet zonder. deze zijn meestal op grotere shows te koop. Als je voor het eerst gaat showen en je hebt niet een dergelijk iets neem dan wat veiligheidsspelden mee. Deze zijn zoiezo handig om bij je te hebben (als er bijvoorbeeld kleding scheurt oid dan kun je dit voor je de ring in gaat even van een nood reperatie voorzien).
Papieren
Wat je ook niet moet vergeten is je papierwerk. het is handig als je een aparte "show map" hebt waar alles (ook uitslagen etc) in zit. Dan heb je alles altijd bij de hand. Wat je in elkgeval niet moet vergeten is je inschrijvingsformulier en je inentingsboekje . Op je inschrijfformulier staat wat je eventueel verder nog nodig bent, hoelaat je aanwezig moet zijn, waar je je nummer moet halen, en andere dergelijke dingen. Lees deze goed door voor je naar de show gaat.
Zorg dat je inentingen up to date zijn. het is verstandig om voor shows je hond ook in te laten enten tegen kennelhoest. er zijn 2 verschillende entingen. De neusenting. Deze is niet prettig voor de hond (de 2de keer neusenten is vaak niet te doen) maar word meestal gegeven als ze acuut ingeent moeten zijn. Deze werkt namenlijk direct maar korter dan de gewone enting. De gewone enting kan een onderhuidse bobbel geven. Dit is een reactie van het lichaam maar gaat na een paar dagen tot weken weer weg. Deze enting werkt later dan de neusenting maar wel langer.Als je de gewone enting doet zorg dan dat de hond zeker een maand tot 2 weken van te voren is ingeënt.
De show. ( bijdrage van Sylvia)
Show
- het moet leuk zijn! Je moet je hondje een leuke tijd geven in de ring! Geef de hond "positieve stress" !
- Het is een spel. Leer de hond hoe hij zich moet gedragen in de ring - dat is het spel... Hond en zijn beweging, expressie en gevoel, ze moeten spelen...
- Een professionele handler is iemand die een service geeft en er voor betaald wordt. Het zegt niets over de kwaliteit. Wij moeten hetzelfde proberen als wat de professionele handler doet: het beste van de hond laten zien !
Basis concept
- Respect. Voor de anderen, voor de keurmeester, voor de mensen die er werken, voor onszelf en voor de hond!
- Sport-eigenschap. De ongeschreven regels volgen. Eerlijk spelen. Goed gedrag in de ring.
- Show-eigenschap. De mogelijkheid en de capaciteit van de hond om zichzelf te showen.
Houding
- iedereen wil winnen. We zijn in een competitie. Het hangt af van de keurmeester. Nooit de keurmeester aanklagen of mee in discussie gaan over zijn beslissing. Respect voor de keurmeester! Wij kiezen ervoor om onze hond voor deze keurmeester te showen. Dat is onze keuze. Doe onderzoek naar de keurmeester. Kies uit voor wie je wil showen.
- 2-zijdig respect. De keurmeester moet zich ook proberen te houden aan het schema. In de VS zijn ze altijd precies op schema, hier in Noorwegen kan het enorm uitlopen.
De juiste houding verkrijgen
- Show is als naar de bios gaan, je kiest je eigen show uit. Dat is onze beslissing, dus later niet over klagen.
- Showen is kopen en verkopen. We moeten proberen om onze hond in de ring aan de keurmeester te "verkopen".
- Showen is als een voetbal wedstrijd. We moeten scoren!
Honden moeten een goede conditie hebben. ze hebben spieren nodig. We moeten werken. Het is serieus. We moeten onze gevoelens, verwachtingen en frustraties onder controle houden.
Maar 3 min. zijn we in de ring, dus we hoeven maar 3 minuten per keer onze uiterste best te doen! Dat zijn intensieve minuten! Onze energie moeten we daar volledig oprichten. Wij zijn aan het werk - de hond speelt. Houd "focus"! Hou de honds aandacht in 5 sec. en kijk dan naar wat de keurmeester doet. Als de keurmeester niet kijkt kan je even spelen en de hond laten "ontspannen". Als de keurmeester kijkt moet je hond direct weer goed kunnen gaan staan... Spelen met de hond is goed, dan is het daarna makkelijker om af en toe goed te concentreren als het echt nodig is. Het moment waarop de hond echt perfect moet staan is voor de tafel van de keurmeester!
Sleutelwoorden
- WAT moeten we doen in de ring? De hond showen! Probeer de hond vrij te laten bewegen, met een los koortje/bandje. Show je hond zo vrij mogelijk. Probeer hem er de hele tijd uit te laten zien als een "winner"!
- HOE. We moeten in een rechte lijn kunnen lopen, of heen en weer, of in een driehoek of in een vierkant. Duidelijke rechte lijnen! De ruimtes tussen ons en anderen houden en bewaren. Een beweging in balans... Met een start en een stop. Leer de hond alleen te staan. We moeten weten hoe onze hond moet bewegen (bij de papillon lopen, in vrij snel tempo...). Houd ruimte! Het is allemaal een spel: spelen - spelen - spelen...
- WAAROM. We moeten. We willen onze hond verkopen... We moeten weten wat we hebben. De fouten verbergen en de sterke kanten laten zien. Je moet weten wat voor een hond je aan het showen bent. Laat de hele hond zien!
- CONTROLE. Jij moet de controle over het spel hebben. Ga tot de grenzen van het mogelijke met je hond, dan presteert hij het best!
- BALANS. De hond moet de mogelijkheid hebben om te bewegen.
Verder: geen oogcontact met de hond. Laat de hond recht lopen. Neem ruimte. Een grote ruimte tussen de handler en de hond is mooi en erg goed! Als het lukt is het prachtig als je hond zichzelf kan showen!
Je mag speelgoedjes gebruiken, maar alleen in je eigen 3 minuten.
Extremen zijn niet aan te bevelen.... Je kan allerlei middelen gebruiken, maar binnen de grenzen van het aanvaardbare.
Als je controle hebt over de kop van de hond kan je hem helemaal controleren. Dan kan je de hond vrij laten lopen. Zorg ervoor dat de band hoog is, dan heb je het meest contole over zijn kop. Gebruik het lijntje/bandje om de hond mee te corrigeren.
Het is het mooist als de handler de arm parallel heeft met de grond.
3 Fases
1. De eerste indruk. Wanneer je de ring ingaat! Neem de hond al als een "winner" mee de ring in!
2. Het individuele stuk. Dit is het moment dat je hond perfect moet staan. Alles moet perfect zijn. Dit is HET moment.
3. Terug naar de lijn. De keurmeester zal nu wat heen en weer bewegen en een beslissing/keuze maken. We moeten de hele tijd werken! werk - werk - werk! Make the difference! Laat de blik van de keurmeester op je en op jouw hond vallen!
NB. Kijk naar de keurmeester. Wat doet hij? Je moet blijven werken! De hond moet ontspannen zijn, zich fijn en speels voelen. Voor jezelf moet je je gedrag van buiten de ring naar binnen de ring 2 verschillende dingen laten zijn. Buiten de ring mag je verlegen, bang, boos of nerveus zijn, binnen de ring ben je POSITIEF! Zoals Hugo gistere zei "cross the line" en het spel begint !
De sterren zijn onze honden en wij helpen hun!
Geloof in wat je weet en geloof in wat je doet!
Kleding
Kleed je naar de aanleiding, dus ook naar het weer. Geen jeans! Mooie gemakkelijke schoenen. Geen hoge hakken. We showen de hond. Schoon en netjes. Of juist in contrast met je hond of juist in dezelfde kleuren als je hond (bijv. om weinig pels te verdoezelen). Dit kan je oefenen voor de spiegel.
Probeer bij je hond te passen. Laat je hondje stralen! De keurmeester zal uiteindelijk "voor het hele plaatje" gaan !
In de ring NIET denken. Let it go - "follow the music" (bij wijze van spreke dan he. Er is GEEN muziek op shows, dat is weer wat anders... ).
Aan het eind van de show
Als iedereen z'n eerste rondje heeft gelopen in je klasse dan word je geplaatst. de resultaten kunnen lopen van matig tot uitmuntend.
Heb je een U1 dan moet je terug komen in "de winner class" om te kijken of jouw hond
een plaatsing krijgt als beste reu of teef. (vaak word er een 1ste tot 4de plaats gegeven).
Als je hond tot beste reu of teef is gekozen dan moet je nog een keer de ring in om te kijken of je hond BOB (Best Of Breed) of BOS (Best Of Sex)
Heb je het gehaald tot BOB dan moet je nog een keer terug komen, maar nu in de ere ring. dit gebeurt meestal tegen het eind van de show als iedereen klaar is met showen. Je staat dan in de ring met alle andere rassen uit jouw rasgroep. In geval van de vlinderhonden is dit rasgroep 9, de gezelschapshonden (toydog). Je kunt dan een BIG behalen (Best In Groep). ook hier word er meestal weer een 1ste tot 4de (soms 5de) plaats gegeven. Als je 1ste (dus BIG1) geworden bent dan mag je het opnemen tegen de andere BIGen. Je neemt het dus op tegen honden uit alle andere rasgroepen (in totaal 10). Je bent dan aan het strijden voor de BIS (Best In Show). word je daar dus eerste geplaats dan heb je de beste hond van al die 2000 honden op de show.
Nawoord
Lees de beoordeling die je krijgt goed. Kijk waar je het mee eens bent. Wat heb je al eens eerder gehoord? Waar kan je zelf wat aan doen een volgende keer? Misschien je hondje iets anders showen, zodat er andere details zichtbaar worden en/of benadrukt worden? Vb.1. een lang lijf; dit kan je korter laten lijken door bij het staan op de tafel en voor de keurmeester de staart mooi over het midden van het lijfje te laten vallen, vb.2. te weinig franjes aan de oren, dan kan je door een andere manier van borstelen misschien veel volume creeren. Denk er ook aan dat de perfecte hond nog niet geboren is en dat verschillende keurmeesters eenzelfde hond verschillend kunnen beoordelen. Je gaat met dezelfde hond naar huis ongeacht je beoordeling! Nooit over je beoordeling inzitten! Bij een jonge hond hoor je vaak dat er te weinig body is of te weinig voorborst, dit kan puur een kwestie van uitgroeien/leeftijd zijn. Soms kan je de kritiek krijgen: very nice head, beautiful bla bla bla, but still very much a baby…, okay, voor mij mag dat als de hond 9-11 mnd oud is, maar als de keurmeester hem daarvoor geen U wil geven dan is dat gewoon zo bij deze keurmeester... Aan jou de keuze of je wil wachten met showen of dat je het nogmaals bij een andere keurmeester wil proberen…
|