Tervuerense herdershond

 
   
   

Land van herkomst............... België

Oorspronkelijk gebruik:......... hoeden van schapen, waakhond, gezinshond.

Schofthoogte/gewicht:.......... reu: 60-66 cm teef: 56-62 cm 28kg

Kleur:........................... rosgevlamd of zwart gevlamd met zwart masker

vacht:........................... langhaar

     
             

Karakter en eigenschappen

De tervuerense herder is 1 van de vier varianten van de belgische herdershonden. Deze hond is samen met de groenendaeler de gemiddelde hond onder deze belgen groep. Over het algemeen zijn alle belgen intiligent, gevoelig en schuw waardoor ze vaak eenkennig zijn. Ze hebben verder een dominante aanleg en een sterke behoefte om te bewegen (werken). De felheid in combinatie met de schuwheid veroorzaakt nog al eens angst bijters. Daarnaast bezitten deze honden een verdedigingsdrift ten aanzien van hun territorium. Deze eigenschappen maken deze honden minder geschikt als huishond bij kleine kinderen. Dit geld overigens voor alle belgische herders. Zoals alle belgen heeft ook de tervuerense een rustige, consequente baas die veel met zijn hond doet. Deze hond is het best in zijn element als hij kan werken in plaats van alleen af en toe een lange wandeling te maken.

     
             

Meest voorkomende afwijkingen

Gestoorde (angst) agressie

O.C.D. (= elleboogdysplasie)

Epilepsie

     
             

Aanpak op training

Over het algemeen houden belgische herders niet van lichaamelijke inwerking. Ze hebben een opgewekte, maar rustige aanpak nodig van een baas (met ervaring). Belgen leren over het algemeen snel als ze de goede baas hebben en het doet de hond goed als er perfectie gevraagd wordt. Zodra hij hier aan toe is. Extra aandacht voor socialisering met mensen en andere honden.

     
             

Aandachtspunten bij pups

Vooral bij pups extra aandacht voor sociaal gedrag zodat de aanleg voor schuwheid zich minimaal kan ontwikkelen waardoor eventuele angst agressie kan ontstaan. Verder veel spel om het werken en baas/hond band te stimuleren en de hond (en baas) te leren afleiden in moeilijke situaties. Verder kan er nog aandacht worden besteed aan rangorde.

     
             

Eigen ervaring

Volwassen gevallen meestal moeilijk met overnemen hoewel er grote verschillen zijn tussen honden (en de daarbij behorende bazen). Als de hond goed gesocialiseert is en je een keer kent zijn het super honden om mee te werken. De meeste zijn omkoopbaar met koekjes om dit te bereiken maar dit duurt wel een paar lessen.

   

De Baas

wanneer ben je nu geschikt als tervuerense baas. hier wat punten.

dit zijn:

een tervuerense herder baas:

-is ouder dan 12 jaar.

-heeft ervaring in het trainen van honden.

-heeft kennis van lichaamstaal en gedrag van honden.

-is consequent en duidelijk en heeft daarnaast een rustig/stabiel karakter.

-is sportief en van plan met zijn hond een sport te beoefenen of de hond op een andere wijze actief te houden.

-is een "buitenmens"

 
   

verdere bijzonderheden

Hoewel de hond een lange vacht heeft word er vaak aangeraden de hond zo min mogenlijk te borstelen. alleen tijdens de rui periode worden de dode haren verwijderd met een grove kam.