De aanschaf van een pup
 
     
           

Een pup uitkiezen

Om maar bij het begin te beginnen kan ik aanraden om, als er besloten is een pup ergens te gaan kopen (en dit is vooral bedoeld voor als je aan een eerste hond begint of de eerste hond geen succes was. Als je namenlijk eerder zelfstandig een hond met succes hebt opgevoed is de 2de vaak een stuk makkelijker en maakt het ras minder uit omdat je meer gevoel hebt ontwikkeld voor het trainen van een hond), je je eerst verdiept in welk ras of welke kruising er gekocht gaat worden. Er zijn zo'n 400 erkende hondenrassen waar keuze tussen is en dit zijn 400 verschillende karakters. Er zijn verschillende tests op internet te vinden waarin je eisen en wensen in kunt vullen en er zo een meest geschikt ras voor je uit komt. En dergelijke test staat hier http://www.ikzoekeenhond.nl/zoekras.htm (kijk op ik zoek een ras).

Natuurlijk is zo'n test niet om aan te geven wat voor een hond je móét nemen maar wat voor een hond je kúnt nemen. veelal hebben mensen al een ras in hun hoofd die ze mooi vinden of komt er een pup op hun pad en wordt er een aankoop gedaan voor er beseft wordt wat voor een hond het nu precies is. Ik ben keer op keer mensen tegen gekomen die een absoluut verkeerd geschikte hond hadden aangeschaft met in meerdere gevallen herplaatsing als gevolg. Mensen die een huishond zochten en een border collie aanschaffen, een hond zoeken om lekker relaxed mee te kunnen wandelen en een beagle aanschaffen die achteraf nooit los kan. mensen die aan hun eerste hond beginnen en met een moeilijke ridgeback het veld op komen, noem het maar.
Mijn advies, wat ik niet vaak genoeg kan zeggen is kijk van te voren wat voor hond bij je past. En dan hoef je echt niet alle 400 rassen uit te pluizen of blindelings af te gaan op zo'n test maar kijk slecht in de rasgroepen. Deze groepen zijn ingedeeld naar basis karakter van een honden ras. Een eigenwijze jachthond, een werkwillige herdershond, een zelfstandige molosser, of een gezellige gezeldschap hond. Door de rasgroepen te bekijken kun je goed een keuze maken. Daarna kun je kijken wat je kwa uiterlijk of specialisaties aanspreekt. en dan kan het nooit 100% tegenvallen
.

als je een ras hebt gekozen kun je informatie in winnen over het ras en verschillende fokkers zoeken. Bezoek eens een hondenshow en praat dan met fokkers en eigenaren van het ras om er achter te komen of het een voor jou geschikte hond is. Praat niet alleen maar met fokkers, omdat deze het ras veelal willen goedpraten. Mocht je niet in gelegenheid zijn om eigenaren te spreken vraag dan een fokker over wat de nadelen van het ras zijn. Weet de fokker deze niet te noemen dan zou ik toch even verder zoeken naar een andere fokker. Een andere goede tip is om je voor de aanschaf van een pup aan te sluiten op een forum van dat ras of honden in het algemeen en mensen daar uit te horen. Veel rassenforums kun je vinden bij clubs.nl.
Vragen die je jezelf kunt stellen voor je een pup aanschaft zijn:
- moet de pup veel alleen zijn,
- moet hij makkelijk of mag hij moeilijk in zijn karakter zijn,
- wil ik veel of weinig tijd besteden aan vachtverzorging,
- moet de hond een serieus of juist een heel speels karakter hebben,
- wil ik samen werken met de hond of is het de bedoeling er een huishond van te maken
dit soort vragen kun je vervolgens ook aan hondenbezitters en fokkers vragen. Maak altijd een lijstje met je wensen en wat absoluut niet kan en laat je niet over die streep trekken.

Als je dan een ras hebt gekozen kun je een pup gaan kopen. Kijk uit met internet aankopen. Mocht je via marktplaats of een andere bron uitkomen zorg dan altijd dat je iemand mee neemt die verstand heeft van honden en niet blind raakt als hij/zij een pup ziet. Als je geen hondenmensen kent kun je eens bij een hondenschool in de buurt vragen. Een goede hondenschool wil je graag helpen met advies over de aanschaf van een pup en willen altijd wel mee om naar de pups te gaan kijken. Beter is natuurlijk om je hond gewoon bij een fokker te kopen die is aangesloten bij een rasvereniging (als je een rashond kiest tenminste). Bij de rasvereniging kun je dan eventuele resenties vragen van je fokker. Probeer altijd een aantal fokkers uit te kiezen en ga hier ook kijken. De meeste fokkers laten vreemd bezoek toe bij puppen vanaf 6 weken oud. (dan hebben ze hun eerste enting gehad.) Als je hebt rondgekeken dan kun je een besluit maken en over gaan tot de aanschaf.

 

Als je bij een fokker komt let er dan op dat de moederhond aanwezig moet zijn. (een uitzondering hierop is als de moederhond is overleden natuurlijk.) De voorkeur geeft ook de vaderhond te zien, maar omdat deze vaak ergens anders woont is dit niet altijd mogenlijk. Vraag in dat geval om een foto. Een goede fokker zal je met al zijn trots foto's laten zien. Let ook op de omgeving. Is het hok waar de puppen verblijven schoon? Zijn de volwassen honden sociaal en vrolijk? Het hele plaatje moet een goed gevoel geven. Bij twijfel moet je het niet doen., en uit medelijden al helemaal niet. Hier zul je later spijt van krijgen. Laat je niet misleiden door de schattige puppies maar blijf sceptisch.


De pup ophalen

Als de pup dan oud genoeg is om opgehaald te worden komt de volgende vraag. Wat moet je meenemen. Neem altijd een riempje en halsbandje mee. Als je met de auto gaat neem dan een bench mee of een extra iemand die de pup op schoot kan houden. Als je eerder bent wezen kijken is het verstandig om vooraf al een kleedje en speeltje achtergelaten te hebben die in het nest is gebleven. Als je de pup dan ophaalt dan kun je dit weer meenemen en heeft de pup iets waar zijn nestgeur aanzit. Dit kan erg handig zijn voor de eerste dagen thuis. Heb je dit niet gedaan of die kans niet gehad vraag dan de fokker of je iets uit het nest mee mag nemen in de vorm van een dekentje of speeltje. Een goede fokker zal hier zelf al mee komen. Verder is het handig om, als het een lange rit is, een waterbakje met een flesje water en een voerbakje mee te nemen. Vraag de fokker of je wat voer mee mag nemen wat de pup gewent is om te eten. Wederom zal een goede fokker een zakje voer meegeven. Thuis kun je hem dan rustig wennen aan je eigen voer door dit te mengen met het meegegeven voer. Maak thuis een lijstje met wat je mee moet nemen en zet het een dag van te voren klaar of leg het alvast in de auto. Geheid dat je op de dag zelf anders iets vergeet in alle blijde stress.

 

De pup komt thuis. Bij aankomst zet je de pup eerst even buiten neer en wacht tot hij een plas heeft gedaan. daarna neem je hem mee naar binnen en zet je de pup in de kamer in zijn bench of mand en laat je hem daarna eventjes met rust. Laat hem zelf zijn nieuwe woonomgeving verkennen. Door alle nieuwe prikkels zal de pup ongetwijfeld erg moe zijn geworden. Sta dus niet vreemd te kijken als hij direct gaat liggen slapen. Laat hem in dit geval ook gewoon met rust hoe moeilijk het ook is. Na een half uurtje tot een uurtje kun je hem dan weer wakker maken. Zet hem dan wel eerst even buiten want er is een hele grote kans dat hij na het wakker worden eerst even een plasje moet doen. Meer hier over in de zindelijksheid training.

 

het moeilijkste gedeelte

De eerste nacht. Veel mensen hebben het vreselijk moeilijk met de eerste nacht. Het is toch ook een erg grote stap voor zo'n klein mormeltje om van zijn oude situatie ineens ziels alleen de nacht te moeten doorbrengen. Probeer, hoe moeilijk het ook is, het toch. Je hebt een week de tijd om je pup in jou schema te leren aanpassen en jij hebt het er waarschijnlijk moeilijker mee als de pup. Hier komt het dekentje en speeltje van pas die je hebt meegekregen van de fokker. Leg die op zijn slaapplekje in de bench. Het is verstandig een bench aan te schaffen omdat dit de hond dingen veel makkelijker aan kan leren. Ik denk hier aan bijvoorbeeld het alleen thuis zijn, de zindelijkheid en het aanleren van een stabiel karakter. De bench moet zo groot zijn dat hij er in kan staan en languit in kan liggen als hij volwassen is. Als je een pup hebt die later heel groot word (doggen bijvoorbeeld) is het goed om eerst een wat kleinere bench aan te schaffen. Een kleine omgeving is namenlijk prettiger voor een hond dan een hele grote. Een hond voelt zich hier namenlijk veiliger in. De bench is zijn plek en je mag hem hier eigenlijk niet in storen. Dit is namenlijk zijn veilige zone. Ook dit helpt in de training omdat dit duidelijkheid geeft voor de hond/pup en je daarmee een rustigee stabiele hond krijgt. Laat hem savonds vlak voor je naar bed gaat nog even snel uit. Zodra hij een plasje heeft gedaan mag hij weer naar binnen en leg je hem zonder te veel tegen hem te praten in zijn bench met de deur dicht. Ga daarna direct naar bed. Alle lichten uit etc. hang desnoods, voor het veilige gevoel, nog een handoek of deken over de bench heen. De pup zal mogenlijk nu wel een klein beetje mukken en mopperen en wellicht heeeel zielig piepen maar trek je daar niets van aan. Houd dit een paar dagen vol en je ziet al heel snel dat de pup gewent is alleen te zijn tijdens de nacht.

Mocht de hond nu echt de hele nacht doorjammeren en joelen zo erg dat hij je uit je slaap houd gelijk de eerste nacht, dan kun je proberen of hij wat rustiger word door de radio zachtjes aan te laten staan. Soms word er ook een tikkende wekker aanbevolen. Dit zou de pup herinneren aan het tikkende hart van zijn moeder. Werkelijkheid is dat het gewoon iets is wat de stilte doorbreekt. Dit werkt ook zo met mensen babies. Daar zijn die mobilen, of hoe noem je het, voor. De baby heeft een geluidje en soms wat lichtjes om zichzelf zo gerust te stellen en langzaam in slaap te dommelen. Mocht je de kamer in lopen waar de hond slaapt negeer hem dan volledig terwijl je de radio aanzet of de wekker opwind. Elke vorm van contact is een beloning voor zijn gejammer en werkt dus averechts in je training.

Laat je niet te snel misleiden door de pup zijn gejoel om hem vervolgens toch mee te nemen naar je eigen bed. Vergeet niet dat je hondje in een inprentingsfase zit en daarbij ook nog aan rangorde denkt. Blijf wat je ook doet consequent. Als je de eerste nacht volhoud dan is de 2de nacht al minder. Een hond kent namenlijk niet de emoties zoals wij dat kennen en heeft ook niet het denk vermogen zoals wij dat kennen. Hij reageerd slechts op prikkels die hem doen leren en het is het aangeleerde gedrag dat hij onthoud en bij succes herhaald. Hij ligt niet te joelen omdat hij zijn moeder mist maar wellicht omdat hij geleerd heeft tegen iets warms aan te liggen,nog even te ravotten met zijn broertjes en zusjes, noem het maar. De gemiddelde pup zal echter na een half uurtje mokken in slaap vallen.

geef je pup een week tijd om te wennen aan zijn stuatie. laat hem in contact komen met zoveel mogenlijk dingen in en om huis die hij gedurende zijn leven tegen zal komen. De kinderen, de kat, alle hoeken van de tuin en het huis waar hij mag komen. en noem maar op. Probeer er ook direct rituelen in te slijten als eettijden, uitlaat tijden (afgezien van de vele malen tussen door dat hij eruit moet om een plas te doen (meer hier over bij zindelijkheids training). laat hem kennis maken met speeltjes en eventuele visite etc etc. Na een week moet de situatie min of meer vanzelfsprekend zijn. Bespreek voor de pup in huis komt met het hele gezin door hoe je deze situatie wil hebben en stel desnoods basisregels op en hang ze ergens op.

Vergeet nooit dat je hond je spiegel is/wordt. Ben je zelf/is je gezin rustig, stabiel, georganiseerd en consequent dan zal je hond weinig moeite hebben met zich aanpassen in de nieuwe situatie en zul je waarschijnlijk na 3 dagen denken... dat gaat makkelijk.... Heb je een druk onregelmatig en onstuimig huishouden dan zul je merken dat je pup na een week nog niet gesetteld is met hoe jij dat graag wil zien.