een pup socialiseren
 
       
             
 

Vanaf het moment dat je de pup in huis hebt is het belangerijk hem te gaan socialiseren op alles waarvan je denkt dat hij in zijn leven tegen kan komen. Het socialiseren heeft als grootste doel om het vluchtgedrag te remmen door je hond bekend te maken met objecten en situaties. De belangrijkste periode is hiervan tussen de 7 en 12 weken, maar ook de periode hierna tot 16 weken is nuttig om aandacht hieraan te besteden. Dit is namenlijk de periode dat de pup zijn vluchtgedrag het meest ontwikkeld en er bovendien nog gebruik kan worden gemaakt van de inprentings periode.

Doorgaans krijgen mensen hun pup op 8 of 9 weken in huis. Dit is ook waar je de socialisatie start. De pup moet eerst wennen aan het huis. Je kunt hem in de eerste paar dagen tot een week het huis de tuin en zijn uitlaatronde laten zien. Op 9 weken krijgt je hond zijn 2de inenting en is dan genoeg beschermt om ook andere honden tegen te komen. Dit is doorgaans ook de tijd dat je met de puppy cursus begint. De puppy cursus is een belangerijke factor in de socialisatie naar vreemde honden en mensen. Laat je hond zoveel mogenlijk snuffelen met andere (betrouwbare) honden en laat hem lekker vaak aaien door mensen en kinderen. Op de cursus krijg je daarnaast een goede begeleiding in de do's en don'ts en heb je minder kans dat je fouten maakt en zo kans maakt op een probleem hond. Daarnaast heeft een hondenschool als voordeel dat je hier doorgaans alleen honden treft die ook ingeënt zijn en hier mee minder risico loopt op ziektes (Na 12 is je pup pas 100% ingeent en beschermt) De oefeningen als zit en af etc zijn in principe nuttig om te leren maar op socialisatie vlak bijzaak. Buiten dat is een puppen cursus meestal erg gezellig. Tis waar wat ze zeggen, honden brengen mensen dichter bijelkaar.

Als je, ondanks dit, puppy cusrus niks vind omdat je hond toch alleen maar op een boerderij rond loopt, je het al een keer eerder hebt gedaan met een eerdere hond, geen geschikte school kunt vinden, of het misschien financieel niet kan doen, zorg er dan in elkgeval voor dat je hond in deze periode genoeg andere honden ziet in bijvoorbeeld een park of druk bezochte uitlaat plek.

Het is nodig je pup te socialiseren op meerdere rassen. rassen met flaporen of een krul staart, lange vacht, korte vacht. Hiermee leert je hond goed de lichaamstaal herkennen ook van andere honden dan hijzelf of van waar hij mee is opgegroeit. Het is niet zo dat als ze een hond gezien hebben of veel honden van het zelfde ras gezien hebben gecocialiseert zijn op honden. Om maar een voorbeeld te geven. Mijn eigen hond Jill (een papillon (vlinderhondje ter groote van een chihuahua) Is in haar eerste 16 weken alleen gecocialiseert op haar eigen soort, australian shepards border collies en basset hounds.... Alle rassen die hier in uiterlijk van afwijken was ze in eerste instantie bang voor. Er zijn inmiddels wat jaren voorbij gegaan en ik heb de mazzel dat ik deze jaren veel op een honden school heb door gebracht door dat ik zelf les gaf en mijn honden altijd bij me had, maar nog zie ik verschil in een ontmoeting met een net genoemd ras of een hiervan afwijkend ras. Ze toont dan lichte angstagressie en begnt hard te blaffen tegen deze honden terwijl ze de net genoemde rassen wel enthousiast begroet.

De socialisatie van je pup hangt natuurlijk helemaal af van wat je met hem gaat doen later als hij groot is. Je kunt dit geheel naar eigen wensen invullen. Het is logisch dat als je hond zijn hele leven op het erf van een boerderij slijt het niet echt nodig is je hond te socialiseren op grote massa's mensen en verkeer. Als je je hond altijd bij je wilt hebben dan is het slim je hond wel te socialiseren op al het denkbare, echter dit gaat meestal al vanzelf als je hem vanaf jonge leeftijd al mee neemt maar probeer ook situaties op te zoeken. denk aan auto rijden, openbaar vervoer, schoolpleinen, lopen in het dorp of op een markt, wedstrijd tereinen waar veel stress heerst, bedenk het maar. Houd de pup bij dit socialiseren niet kort aan de lijn maar geef hem de gelegenheid om ook op onderzoek uit te gaan aan een losse riem of helemaal los als het kan.

Als je van plan bent om veel met je hond te doen, of hem veel met je mee te nemen maar weinig tijd hebt of gelegenheid om veel dingen op te zoeken, leer hem dan aan om te leren. Dit houd in dat je je hond leert om problemen en conflicten op te lossen. Je krijgt hier een enorm stabiele hond van die in elke situatie zijn cool kan bewaren (zolang jij dat ook kan tenminste). Dit kun je doen door situaties te bedenken voor je hond waarin hij een probleem moet oplossen. Bij een pup kun je hier denken aan het zoeken van een balletje (je leert hiermee zijn neus te gebruiken wat een hoop conflictsituaties kan voorkomen in het dagelijkse leven). De uitgang vinden in een doolhof. Of een koekje zoeken onder een handoek en later in een prop doeken. Hierdoor leer je je hond na te denken over dingen ipv domweg te reageren met een primaire reactie (angst of agressie) op een prikkel. meer voorbeelden kun je vinden onder de andere hoofdstukken in het trainen gedeelte.