|
|
Waarom een hondenschool?
Een hondenschool heeft als primair doel mensen te informeren en opweg te helpen met hun hond om zo problemen in het dagelijkse leven te voorkomen. Daarnaast heeft een hondenschool ook als doel eventueel onstane problemen op te lossen en om mensen een kans te bieden om op een leuke en/of sportieve wijze dingen met de hond te ondernemen. Daarnaast is het natuurlijk voor ons ook een plek om andere honden eigenaren uit de omgeving te ontmoeten.
Op een honden school leert je pup dus niet alleen, zoals veel mensen denken, de truucjes als zit en af, maar leren ze vooral ook te socialiseren met andere soorten honden en mensen. Tot nu toe zijn de pups gesocialiseert op 1 of 2 rassen, namenlijk hun eigen, en dit maakt verschil. Honden moeten zoveel mogenlijk prikkels krijgen om goed op te kunnen groeien en daarmee hun angsten te overwinnen of weg te nemen. Andere honden(rassen) horen hier ook bij. Het hoofd doel van puppycursus is dus socialisatie.
Je hebt 2 types puppycursus. Je hebt de welpen cursus (9 tot 12 weken) en een opvolg puppen cursus (12 tot 16 weken). In de welpen cursus word voornamenlijk gespeeld afgewisseld met korte oefeningen als zit, af, hierkomen en netjes meelopen aan de riem, en/of uitleg van gedrag of andere dingen die ter sprake komen. De opvolg puppen cursus is meer gericht op de aller eerste basis oefeningen. De spel sessies zijn korter (en vaak ook heftiger want het gaat hier om rangorde en grenzen verkennen), en er wordt meer focus gelegd op oefeningen als zit, af, netjes meelopen aan de riem, hierkomen en apporteren. Veel hondenscholen hebben puppen cursussen die 8 tot 10 weken lang duurt (meestal inclusief een theoriecursus waarin het basis gedrag van honden wordt uitgelegd) en beginnen op 9 weken leeftijd (9 weken omdat dan de pup zijn 2de inenting heeft gehad). Dit is geen probleem omdat de puppen met elkaar opgroeien en de lessen langzaam worden aangepast en opgeschroeft naar het niveau van de hondjes en hun bazen.
Sommige scholen hebben doorlopende instroom van pups. Hoewel dit meestal wel goed gaat (tot 4 weken na het begin van de cursus is dit meestal geen probleem) kan dit een risico vormen omdat je dan welpenpups met grote pups samen hebt en er soms grote verschillen zijn in groote en lompheid. Dit kan het vluchtgedrag van de welpenpups vergroten inplaats van verkleinen Als ze bijvoorbeeld al angstig zijn aangelegd of enorm klein zijn van formaat (in mijn ervaring betreft dit meestal de gezeldschap honden groep(chihuahua's, maltezers, dwergpinchers etc)). Als dit zo word gedaan zal er waarschijnlijk appart gespeeld worden in aangepaste groepen, en zo niet, vraag hier dan om als je gevoel zegt dat het niet gaat (je hond is extreem bang, hij rent voordurend bij de andere honden vandaan, gilt zodra er een andere hond op hem af dendert etc.). Jij beslist uiteindelijk wat er met je pup gebeurt. Als je gevoel niet goed is vraag dan naar uitleg en advies en nogmaals, volg vooral je gevoel. Normaal gesproken kan de instructeur heel goed zien of het wel of niet gaat, maar ik heb ook cursisten gehad die bij ons kwamen met een pup vanuit een andere hondenschool met een dergelijk systeem omdat de hond extreme angst had ontwikkeld door ruig spel. De instructeur zei dat het niet erg was terwijl de eigenaar het gevoel had dat het niet ging maar toch maar doorging omdat de instructeur(de expert) zei dat het wel kon. Soms moet een pup even door zijn angst heen. Het zal dus vaak even worden aangekeken hoe het gaat. Een goede instructeur kan binnen 10 minuten zien hoe de hond in grote lijnen inelkaar zit en zal continu aanpassingen doen om zo de beste situatie te krijgen in de groep. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door te kijken of de pup het toch zelf kan oplossen, de pup tussen de benen van de eigenaar te zetten of zelfs op schoot te nemen (dit alleen in geval van onzekerheid van de pup) ofde pup los te laten terwijl de andere pups aan de lijn zitten en later als de andere pups los gaan evenbuiten het trainings veld te gaan staan (bij angstige pups). Laat de instructeur alles op zijn beloop wellicht met als reden omdat er wordt gevonden dat de pup het zelf moet oplossen en gaat het na les 3 nog niet en is er geen verbetering dan wordt het tijd om aanpassingen te maken. Vraag je instructeur altijd om advies en overleg hoe het anders kan en geef aan waarbij je je het beste voelt. Honden zijn spiegels en als je zelf met onzekerheid/angst op het veld staat dan zal de hond zich niet veel anders voelen. |
|
|
|
Gecertificeerd.. nodig of niet?
Dit is ook weer zo'n dingetje waarbij je je gevoel moet volgen.
Sommige mensen hechten veel waarde aan het diploma van de instructeur die op dat moment les geeft.. Is dit goed of maakt het niet uit? Ja en nee. In mijn beleving zegt een diploma in het minste geval niet meer dan dat de theoretische basis kennis bekend is van het gedrag van honden en in het gunstigste geval er ook nog enige practische basis kennis is met hoe er les moet worden gegeven, hoe je met klanten/cursisten om gaat, en hoe je met een (probleemloze) hond omgaat. . Het hangt heel erg van de instructeur zelf af in hoevere hij/zij ervaring heeft en gevoel heeft ontwikkeld voor honden en in hoever de intresse gaat om zelf nog verdere kennis op te doen.
Er zijn veel mensen met en zonder diploma's die beweren goed genoeg te zijn om zelfstandig les te geven, maar hebben in werkelijkheid nog niet genoeg ervaring om eventueel probleem gedrag te voorzien, laat staan te verhelpen, met soms catastrofale gevolgen. Dit is erg jammer als je er vanuitgaat dat het hier om een expert moet gaan die jou moet begeleiden in het krijgen van een probleemloze hond.
Ik ken instructeurs die een hele opleiding achter de rug hebben en tig honden boeken hebben gelezen maar niet de ervaring en het gevoel voor honden hebben ontwikkeld in de practijk om mensen goed te begeleiden en zo probleem gedrag te voorkomen of te verhelpen.
Daarnaast ken ik ook instructeurs zonder diploma, maar met tig jaar ervaring, een goed gevoel voor honden en een reputatie van tevreden klanten die wel probleem gedrag kunnen voorzien en verhelpen.
Ikzelf behoor tot de laatst genoemde groep. Hoewel ik wel cursussen heb gevolgd, heb ik geen diploma's in het opleiden van honden of geven van cursussen. Toch heb ik door mijn ervaring (ik heb al van kinds af aan honden gekend en ben in 1996 begonnen met lesgeven) een goed gevoel ontwikkeld om in te spelen op het gedrag van honden (en bazen) en heb mezelf (mede dankzij dat ik de ethologie en phsygologie zo leuk vind) bijgeschoold zodat probleem gedrag nu zelfs mijn expertise is binnen de hondentraining. Dit alles heeft weer geresulteerd in inmiddels honderden tevreden cursisten en natuurlijk de informatie die je nu hier zit te lezen.
Gecertificeerd, goed of niet? In mijn mening maakt het dus geen bal uit. Wat volgens mij belangerijker is, is de ervaring en het gevoel dat iemand heeft om om te gaan met honden en hun bazen. Daar kun je volgens mij geen stempel op drukken met een papiertje maar hangt af van je eigen eisen en verwachtingen.
|
|
|
|
Hoe kies je een goede hondenschool?
Kijk allereerst in je omgeving of er een hondenschool zit. Zoek bij voorkeur meerdere hondenscholen uit. Een beetje hondenschool heeft tegenwoordig ook een website. Hier is informatie te vinden over wat ze doen en welke manier van trainen ze gebruiken. Een goede hondenschool word gerunt door iemand met de nodige praktijk ervaring, goede recenties en tevreden cursisten.
Ga eerst eens kijken bij een hondenschool voor je je inschrijft. Meestal gaat de volledige betaling vooraf en dit krijg je meestal niet terug als je halverwege afhaakt omdat het toch niet zo goed lijkt. Let op een aantal dingen. Hoe word je ontvangen. Moet je een uur wachten of komt er direct iemand naar je toe. Dit is ook afhankelijk van de situatie. Als een hondenschool uit één instructeur bestaat en die staat op dat moment les te geven is er een kans dat hij/zij je simpelweg niet ziet staan tot de les voorbij is. Het is best moeilijk om én op je klasje te letten én op de omgeving. Daarnaast komen er vaak familie en vrienden kijken naar de les van een cursist, (deze arriveren soms later) en loopt de instructeur om deze reden niet direct op iedereen af als hij/zij les staat te geven. Als je gaat kijken zorg dan dus dat je niet aan tijd gebonden zit. Als je wel aan tijd gebonden zit of niet wil wachten, stap dan gewoon richting rand van het veld en laat weten dat je informatie wil. Dit kun je doen als de cursisten bezig zijn met een oefening en natuurlijk niet midden in een uitleg moment van de instructeur. Je ziet nu snel genoeg hoe je word behandeld. Een eerste indruk is het belangerijkst. Heb respect als de instructeur zegt dat hij/zij je pas kan helpen na de les.
Verder is het goed te letten op hoe cursisten zich gedragen en vooral ook hun honden. Dit hangt natuurlijk ook van je wensen af. Ben je meer van de gezellige huiselijke sfeer dan moet het dit gevoel ook geven. Mensen praten met elkaar, doen af en toe een beetje gek (naar hun hond toe), honden zijn vrolijk en stiekem een beetje afgeleid af en toe, er word een keer gelachen en er word een keer serieus gepraat etc.. Als je meer van de dril sfeer houd dan moet je natuurlijk een hondenschool kiezen die deze manier handhaaft (over het algemeen zijn dit soort scholen redelijk schaars tegenwoordig) Alle cursisten staan strak op een rij, er word wel gelachen en gepraat maar serieusheid neemt de overhand en alles gaat super strak. Ook hier kan ik alleen maar zeggen, het gevoel moet goed zijn. Heb je twijfels of een negatief beeld, dan ga je verder zoeken. Wat wel altijd belangerijk is is dat je hier en daar een kwispelende staart ziet en een blije ontspannen hond.
Als er cursisten staan te wachten langs de kant (wellicht voor de volgende les) maak hier dan ook een praatje mee. Stel vragen als, is het een leuke training, wat word er aangeleerd, wat is je ervaring. Een cursist zou eigenlijk altijd een goed woord moeten geven over zijn hondenschool en instructeurs. Als je moeite hebt met mensen aanspreken neem dan je pupje gezellig mee. Dit zijn ware ijsbrekers en conversatie makers. |
|