Wat ben je nodig
       
       
 

Om te kunnen trainen ben je een aantal dingen nodig. Voor een pup is dit nog niet zoveel maar verder op in de training wordt dit meer afhankelijk van wat je je hond wil leren.

Voor het trainen ben je natuurlijk als eerste je hond nodig.

 

DE HOND
Omdat we hier nog in de puppie afdeling zitten zal ik niet te ver uitwijden over de hond. Het enig dat ik hier wel even kwijt wil is dat je om een pup te trainen eigenlijk weinig nodig bent omdat puppen van nature dicht bij hun roedel blijven. Er wordt in een puppencursus dan ook vaak los gespeelt. Ook als dit in een niet afgezette omgeving is zul je niet snel kans hebben dat je pup hem smeert (uitzonderingen kunnen echter altijd voorkomen vooral in oertypes en jachthonden). Na een week of 3 in de training zul je merken dat de puppen hun gebied ook gaan uitbreiden en dan ben je dus zeker een riem nodig (dit is overigens aan te bevelen vanaf de eerste les aangezien puppen elkaar altijd opzoeken om te spelen)

DE RIEM
Er zit een groot verschil in riemen en halsbanden en niet alle hiervan zijn geschikt om mee te trainen. Veel mensen komen de eerste keer aan met een flexi lijn. Dit is een flexibele riem van een meter of 5 die zichzelf op en af rolt naarmate de hond dichterbij is of verder weg. Dit is absoluut geen geschikte riem. Het houd onhandig vast en bovendien leert het je hond om te trekken. Een flexi lijn is alleen gunstig voor honden die nooit los kunnen of mogen en worden het beste aangeschaft als de hond al geleert heeft om niet te trekken aan de lijn.
Een juiste riem is een riem van 1,5 tot 2,5 meter lang. Ik heb zelf mijn voorkeur voor de leren lijn met 3 ringetjes eraan deze zijn er ook van (soms gevlochten) stof. Dit is een lijn van 2 tot 2,5 meter die je doormiddel van haakjes korter en langer kunt maken. voor een volg oefening kun je de lijn dan kort hebben en voor een blijf oefening lang. Daarnaast als deze riemen korter zijn gemaakt en hierdoor een grote lus vormen kun je deze heel handig gebruiken om om de hals van de hond heen te doen voor extra controle als je hond erg trekt of erg sterk is. Ik zal dit verder uitleggen onder probleem gedrag (trekken aan de lijn). Deze riemen zijn vaak van leer. In het begin in deze erg stug maar worden al snel soepel naarmate hij meer gebruikt wordt.

Aan een riem zit een HALSBAND. deze halsband is het beste als deze doormiddel van een gesp of clip vastgemaakt kunnen worden. Deze halsband kan de hond om houden en je kunt je hond makkelijk los of vast maken van of aan de riem. een halsband zit goed als hij net niet over de kop getrokken kan worden. Je moet je hand er soepel onder kunnen steken om de hond aan zijn halsband vast te houden. Houd er wel ekening mee dat puppen snel groeien en je de halsband dus regelmatig aan moet passen. Doe hierom de halsband thuis af zodat je zeker weet dat je hem regelmatig checked of hij nog makkelijk past.

BELONING
Naast dit ben je in je training belongsbrokjes nodig. Zoals eerder behandeld moet dit iets lekkers zijn dat lekkerder is dan de dagelijkse brokken. Probeer mensen eten te vermijden. Mijn favoiete belonings brokken zijn frolic brokjes omdat deze goedkoop zijn, op de hond aan te passen en makkelijk te breken in kleine stukjes (zolang ze vers zijn)

EVENTUEEL EEN CLICKER OF FLUITJE
Als je besluit met de clicker te gaan trainen dan moet je natuurlijk een clicker hebben. Normaal gesproken krijg je deze in je eerste (theorie)les bij de hondenschool als deze de clickermanier handhaaft. Hoe en wat staat uitgelegd onder het stukje training methoden. Bij Jachthonden of andere oost indisch dove honden raad ik ook aan om een fluitje aan te schaffen en je hond het geluid hiervan aan te leren net zoals je dat doet bij de klicker. Dit wordt dan je noodrem voor je hond mocht je hond zijn neus achterna gaan en hem smeren. op deze manier kun je hem dan altijd terug roepen. hoe vroeger je dit hem leert hoe beter het werkt. Je leert hem dit dus aan op de clicker manier alleen het verschil is dat je dit fluitje alleen mag gebruiken als de hond bij je moet komen (met uizondering van het voorkomen als oefening). ook hier geef je altijd een beloning als de hond is gekomen.Dit kan in sommige situaties bij weglopende honden zelfs het leven van je hond redden. Hierover meer onder het kopje probleem gedrag (niet luisteren bij komen).

 

Meer ben je voorlopig niet nodig in je training tot je hond tenminste 5 maanden is.