alles over paarden
 
     
             
 

Hoewel niet iedereen een eigen paard heeft zijn er wel veel mensen die met paarden omgaan of er op een andere manier mee betrokken raken. De paardensport is een wereld die je eigenlijk in 2 delen kunt zien. De recreatie en de sport. De sportpaarden wereld is een aparte kleine wereld vol vooroordelen, taboes, jaloezie en haat en nijd. Wil je er beroepsmatig in werken zul je sterk in je schoenen moeten staan met volle passie. Als dit zo is kan dit ook een erg leuke en gezellige wereld zijn. Hoewel hobbymatig vaak de conflikten in de sportwereld ook wel bekend zijn, is de recreatie kant wel een stuk relaxter. Ik ken beide kanten en hoewel ik beroepsmatig in de paardensport heb gezeten als groom beoefening ik tegenwoordig slechts de sport nog recreatief. Voor mij staan de omgang met paarden en het recreatief rijden voorop. Afgezien van dit zal ik hier op mijn site toch proberen om zoveel mogenlijk aspecten van zowel het recreatieve basis gebeuren als de takken van sport uit te leggen.

Zoals ik al zei zijn er in de paarden wereld veel vooroordelen en meningen die regelmatig botsen zowel met paard als met andere ruiters. Ik vind dit erg jammer omdat dit alles vaak ten koste gaat van het welzijn van de paarden. Het is namenlijk zo dat veel dingen maar klakkeloos word aangenomen van iemand die voldoende naam heeft of hoog in rang staat in de paarden wereld. Zo was er een tijdje terug bijvoorbeeld in de dressuur een discussie gaande betreft het rijden met stang en trens. Veelal word dit door menig ruiter (in de recreatiesport) gebruikt als een soort van status symbool om te laten zien dat er Z gereden word. Er word niet gekeken of er ook daadwerkelijk mee gereden kan worden. Rijden met stang en trens vereist nogal was ervaring van zowel ruiter als paard. De status van rijden met stang en trens wordt dan in leven gehouden door regels, meningen van belangerijke mensen en tradities uit de oudheid die volgens sommigen niet verloren mogen gaan. Vergeten word dan naar het paard zelf te kijken. Vroeger bijvoorbeeld dachten ze dat paarden geen pijn kenden en we weten nu wel beter. Daarbij is ook de bouw van de paardenmond door de jaren heen veranderd. De paarden van tegenwoordig zijn fijner gebouwd, hebben kleinere koppies en dus ook een kleiner mondje. Inmiddels zijn de regels betreffende de stang en trens aangepast en mag je t/m ZZ zwaar nog gewoon met trens rijden. Pas vanaf de lichte tour word de stang en trens verplicht. Dit is natuurlijk maar slechts één voorbeeld uit de velen die spelen in de paarden wereld.

Ook ik heb mijn eigen mening en ga vaak af op wat er in de boeken staat en dat is ook logisch, want je moet het toch ergens allemaal leren. Toch blijf ik nooit vastgepint op een bepaalde methode en blijf ik dingen proberen die voor mij en mijn paarden het beste werken. Ik rijd geen bepaalde stijl. bij mij is het een mengeling van dressuur, western en vrijheids-dressuur. Daarbij moet ik wel zeggen dat mijn doel is om op een relaxte manier lekker met mijn paard door de bossen te struinen. Buiten rijd ik meer richting western, maar om mijn paard in de bak te trainen doe ik weer meer dressuur en om mijn paard fris en vrolijk te houden wissel ik dit af met vrijheidsdressuur.

Ik wil hier op mijn site een hoofdstuk over paarden neerzetten met zoveel mogenlijk uiteenlopende onderwerpen betreft paarden. Ik zal hier steeds nieuwe dingen aan toe voegen. Ik zal proberen een korte makkelijk te lezen versie te maken met een link/button naar een meer uitgebreidere versie. Ik wil beginnen met basis materiaal en dit later uitbreiden met dingen betreffende de diciplines, sport, ehbo, rassenkennis, anatomie etc.

Omdat ik ook geen expert ben en slechts de dingen opschrijf die uit eigen mening of meest voorkomend voort komen, zou ik graag willen benadrukken dat je hier met een open visie naar kijkt. Heb een eigen mening die goed onderbouwd is met een duidelijke reden, wees open voor verandering en volg je hart met wat het beste bij jou en je paard past.

om alles te lezen volg dan het paardje (door er op te klikken). met de Back knop kom je weer uit in het hoofdmenu.

             
   
Hoe je ook met je paard om gaat. dit moet je weten voor je verder gaat.