Wat je moet weten.
   
         
                     
   

De meeste problemen in het trainen van je paard ontstaan door fouten die gemaakt worden in de basis van de training. Als je ervaring hebt met het trainen van paarden dan zal het meeste wat ik behandel in de basistraining je wel bekend in de oren klinken. Toch is het altijd goed om de dingen weer eens te lezen of te horen, ook al is het slechts als opfrisser. De basisprincipes van het trainen kun je nooit te vaak behandelen.

Vaak als er in een latere training problemen voortkomen komt dit omdat je iets vergeten bent in de basis. Het is namenlijk erg makkelijk om juist de basis dingen, die zo belangerijk zijn, over te slaan. Dit soort dingen vergeten kan de beste ruiter overkomen. Je hoort vaak zeggen dat als iets niet wil, om even terug naar de basis te gaan. Met andere woorden, je moet even alle basis stappen nagaan om uit te vinden of je iets vergeten bent of om erachter te komen waar het fout is gegaan. Meestal is het namenlijk een kwestie van dat het paard iets niet begrijpt omdat je vergeten bent hem een stap uit te leggen.

Een goed getraind paard luisterd het sterkst naar degene die hem het meeste traint. Een goed getraint paard hoort te reageren op de kleinste hulpen en vaak lijkt het alsof het paard bijna kan voorspellen wat de volgende stap is omdat hij de lichaamstaal van zijn trainer zo goed kent.

Ik zal beginnen bij het begin. Om alles in een notendop te lezen kun je het paardje volgen door erop te klikken. Hier en daar zullen buttons staan naar een meer uitgebreidere versie. Met de "back"knop kom je weer op deze index pagina terrecht. Veel plezier.

 
   
 
De psygologie van het paard.