|
|
voor je gaat fokken moet je natuurlijk in het bezit zijn van een hond. je word fokker genoemd als je in het bezit bent van de teef waarmee gefokt wordt. als voorbeeld neem ik de vlinderhond omdat ik die zelf bezit en daar het meeste van af weet kwa fok. maar dit kan natuurlijk elk ander ras zijn.
ik ben dus in het bezit van een teef met stamboom. en omdat ik lid ben van een rasvereniging (wat ik aanraad als je wilt fokken) ben ik verplicht mij te houden aan de fokkersprotocol van de vereniging.
als eerste moet je natuurlijk na gaan of je teef geschikt is voor de fok. ik weet dat mijn hond gezond is en dat er in haar stamboom geen dusdanige erfelijke afwijkingen voorkomen wat een reden zou zijn om niet te fokken. ze voldoet zo op het eerste gezicht aan de rasstandaard. ze is niet te groot of te klein, heeft een goede bouw. zo op het eerste oog lijkt het dus een geschikte hond om mee te fokken.
voor je eigen hond kun je dit ook nagaan. check op je rasvereniging wat er in de rasstandaard staat. sommige rassen moeten aan bepaalde eisen voldoen. bij een vlinder is dit dat er een bepaalde maat is (tot 28 cm), en ook de kleuren moeten in een bepaald patroon (wit moet overheersen op het lichaam, en kleur moet overheersen op het hoofd). dat is vrij simpel.. maar er zijn ook rassen waar het iets nauwer ligt. een berner sennen mag alleen wit op de borst, poten, staart en hoofd hebben, een ridgeback moet in het bezit van een ridge zijn, een boevier moet een bepaalde vachtstructuur hebben etc. als je hond hieraan voldoet kun je de eerste stap in de fokkerij zetten. het showen, testen en het opvolgen van de regels van rasvereniging en raad van beheer (FCI dit is het overkoepelend wereldwijd orgaan waaronder de raad van beheer valt)
|
|