fokken
     
         
                           
 

Fokken kan eigenlijk iedereen. Je neemt een reu en een loopse teef, zet die bijelkaar en voila. 9 weken later heb je pups.

Maar toch is het niet zo simpel als het lijkt. Veel rassen hebben zodanig hulp nodig bij het krijgen van pups dat er van te voren goed moet worden nagegaan met welke honden gefokt moet worden en of een baasje genoeg hondenervaring heeft om dit te kunnen begeleiden. Daarbij kunnen nog bergen kosten komen. Er zijn rassen zoals de engelse bulldog en de bull terrier die niet natuurlijk ter wereld kunnen komen door de (mis)vorming van de schedel en dus altijd een keizersnede nodig hebben. En er zijn ook rassen zoals bijvoorbeeld de ierse setter waar een gemiddelde van 9 pups niet vreemd is. Voor je gaat fokken moet je je dus verdiepen in de hond en zijn raseigenschappen en hoe er mee gefokt word.

 

Daarnaast als je met een rashond fokt (dwz met een stamboom) je je moet houden aan een fokkersprotocol. Dit verschilt per rasclub en kun je nakijken bij je rasvereniging. Gewoonlijk moet je vooraf een aantal shows hebben gelopen met je hond waar de hond een zg (zeer goed) of zelfs een u (uitmuntend) op moet hebben gehaald. Ook is het niet vreemd dat je bij een dierenarts je hond moet laten testen. Dit kan zijn op afwijkingen als HD, PRA, PL, of andere afwijkingen. Financieel betekend dit dat je voor dat je mag fokken zoiezo al een bedrag van rond de 250 euro kwijt bent.

Als je dan zover bent en je bent in het bezit van een teef (je bent dan de fokker) dan moet je een geschikte reu uitzoeken.
Het is handig te weten wat een reu en ook een teef kan vererven. Je moet dus stambomen uit gaan pluizen. Om een idee te krijgen van verervingen wil ik het dus ook even hebben over de biologie van de hond.

In het hele verhaal ga ik uit van een fokker.. dat is dus diegene in het bezit van de teef waarmee gefokt gaat worden.
Voor het gemak ga ik er vanuit dat er gefokt word met stamboomhonden

 
                           
de hond        
                           
stap 1, showen, testen ,raad van beheer (FCI), rasvereniging
                           
                       
      stap 2, uitzoeken van een reu, erfelijkheid        
                           
                       
      stap 3, het fokken        
                           
                       
      stap 4, de pups        
                           
                         
het volgende onderdeel, gedragstesten