De clicker methode
       
       
 

Wat is een clicker en hoe werkt het.

De clicker is een klein kastje met een metalen stripje erin. Als je hier op drukt maakt het een klikkend geluidje waaraan het de naam te danken heeft. Clickers zijn er tegenwoordig in vele soorten en vormen. Het is voor je zelf even uitvinden wat je het fijnste vind. Ik zelf vind nog altijd de transparante de fijnste (de middelste 3).

   
       
 

Je kunt je hond niet met alleen een clicker trainen. Wat altijd met de clicker in verbinding staat zijn koekjes of andere hondensnoepjes (gewoon voer voldoet over het algemeen niet). Dit kan een nadeel zijn want dit maakt deze methode duurder en je hebt altijd een zak o.i.d. nodig om de lekkertjes in op te bergen. Daarnaast moet je ze altijd op voorraad hebben. Zonder koekjes is je clicker nutteloos.

       
 

Trainen met de clicker werkt op basis van positieve beloning en negeren. Tegenwoordig wordt deze methode op bijna elke hondenschool gegeven, omdat deze de hond over het algemeen sneller doet leren en het een vriendelijkere manier van trainen is naar de hond toe. Dit past dus beter in onze huidige maatschappij. Een bijkomend voordeel van deze methode is dat je je hond hier niet mee kunt schaden. Je kunt onmogenlijk agressie uitlokken door overmatig of verkeerd gebruik.

Er zitten echter ook wat nadelen aan. Deze methode blijkt in de praktijk niet zo gebruiksvriendelijk voor de bazen. Veel mensen hebben moeite met het aantal handelingen die tegelijk worden gedaan. In de ene hand heb je de riem van de hond samen met je clicker, wat soms in geval van trekken nog wel eens perongeluk doet klikken. De andere hand is om je hond te begeleiden en daarnaast het zoeken van je koekjes, maar uit gewoonte zit deze vaak ook onbewust aan de riem te frunniken. Daarnaast moet je nog het gedrag van je hond in de gaten houden en om je eigen houding denken. Dit kan soms dus enige verwarring opleveren. Echter als je even door zet en oefend kun je dit zo onder de knie hebben. Aan je zelf de taak om te kijken of dit werkt of niet.

Hoe een clicker precies werkt is al uitgelegt in het stukje "weten hoe een hond leert is de eerste stap naar succes" onder het hoofdstuk trainen. Als je dit nog niet hebt doorgelezen kan ik je aanraden dit te doen.

Voor je een clicker kunt gebruiken in je training moet je een hond eerst uitleggen wat een clicker is. Hij moet dus eerst geconditioneerd worden. Dit hoeft overigens niet speciaal met een clicker maar je kunt hier ook iets anders voor gebruiken. (Zie voorbeelden van pavlof zou ik zeggen.) Sommige mensen gebruiken ook een woordje als "yes!". Dit kan wel maar het is belangerijk dat dit altijd met de zelfde toon en enthousiastme gezegd wordt. Ook als je in een rothumeur zit. Mijn eigen honden zijn geconditioneerd op de clicker (bij het gewoon aanleren van dingen) Het woordje yes! (tijdens behendigheid of andere dingen met veel actie) en op een fluitje (deze gebruik ik alleen bij het hierkomen) Maar in mijn training uitleg houd ik het voorlopig alleen maar bij de clicker.

       
 

Het aanleren van de clicker

De clicker word als het ware hetzelfde gebruikt als de bel of lamp van Pavlof. Dit leren we eigenlijk ook het zelfde aan als we in het filmpje hebben gezien. Wat je nodig hebt om dit aan te leren is dus je hond, een clicker en een beloning in de vorm van iets lekkers. Let wel dat het lekkers niet zijn dagelijkse brokken mogen zijn maar iets moet zijn dat extra lekker is (=extra motivatie=sneller leren). Meestal geldt, hoe sterker het ruikt hoe aantrekkelijker het is. Smaak gaat namenlijk voornamenlijk via geur bij honden. Er zijn vele soorten beloningsbrokjes op de markt, maar wat je ook kunt doen is kleine stukjes kaas of worst nemen. Het beste is wel iets te nemen dat speciaal voor honden is gemaakt (speciale zoutloze kaas of rodiworst). Dit omdat sommige ingredienten van mensenvoer bijzonder slecht voor honden zijn, en je bent al snel door 500 gram beloning heen. Wat het altijd goed doet als beloning is Frolic. Hoewel dit niet het beste hondenvoer is voor de dagelijkse maaltijd is het wel bijzonder smakelijk voor de hond. Een Frolic brokje kun je makkelijk in 4 of 8 kleine stukjes breken (afhankelijk van de grootte van de hond) daarnaast is het goedkoper dan kant en klare beloningsbrokjes. (een nadeel van frolic is dat het snel hard wordt en je het dus moeilijk nog kunt breken. Houd het dus goed verpakt.)
Voor je gaat trainen moet je 2 dingen onthouden. De beloning moet zo klein zijn dat het eigenlijk direct doorgeslikt kan worden. De hond mag er wel op kauwen maar moet niet 10 tellen stil blijven staan om het brokje te verwerken. Als 2de moet je onthouden dat na een klik áltijd een beloning volgt, ook als je klikt voor iets dat niet de bedoeling was. 1 malig een fout maken is niet erg. Het is de herhaling die doet leren.


De training gaat als volgt. Je begint dus door te klikken met de clicker en bevestigd dit direct door een voertje te geven. Dit herhaal je een aantal keren achter elkaar en stopt daarna de trainingsessie. Na een uurtje herhaal je deze trainingsessie. Je klikt en geeft je hond direct daarna iets lekkers. Als je deze trainingsessie een keer of 3 hebt herhaalt kun je de voertjes uit het zicht houden (in je zak of een tasje). Je klikt met de clicker en pas dan pak je een voertje en geeft die aan je hond. Als je hond de clicker een beetje doorheeft zal hij je blijven aankijken tot hij het lekkers krijgt. Je kunt nu eenmalig een keer testen of je hond de clicker doorheeft door te klikken als je hond ergens mee bezig is (snuffelen bijvoorbeeld). kijkt hij direct op of komt hij direct naar je toe dan beloon je hem met lekkers en kun je er vanuit gaan dat hij weet dat een klik lekkers betekend. Je kunt nu beginnen met de echte training.