Hoe een paard leert.
   
       
                       
   

Het meest belangerijke in de omgang met paarden is om te weten en te begrijpen hoe een paard leert. Als je dit niet weet kun je weinig beginnen. Als je weet hoe een paard leert kun je ook beter begrijpen waarom een paard bepaalde dingen doet en laat.

Vaak word er gezegd, dat als je intelligent bent, je goed kunt leren, maar wat is intelligentie en hoe beoordelen we de intelligentie van het paard.
Je zou kunnen zeggen dat een paard niet intelligent is omdat hij niet leert dat het lopen over het hooi en het morsen van voer minder voer opleverd. Maar in de natuur is gras het voedsel van het paard, waar hij continu op loopt en er altijd in overvloed is. Als jij bijvoorbeeld zou opgroeien in een omgeving waar de bodem bedekt is met patat en je kent niet anders dan dat, dan zou je er ook gewoon doorheeen lopen en morsen. Dit omdat je gewent bent van de vloer te eten en nooit eten hebt hoeven bewaren omdat het er altijd in overvloed is.

Aan de andere kant kun je ook zeggen dat een paard juist wel een intelligent dier is omdat hij maar 1 of 2 keer tegen schrikdaad aan hoeft te komen om te weten dat hij daar bij uit de buurt moet blijven.

Een ander voorbeeld waarbij je kunt zeggen dat een paard intelligent is, is dat als hij iets heeft meegemaakt wat hem pijn heeft gedaan, hij dit jaren later nog steeds weet en zal proberen herhaling te voorkomen.
Een blind paard kan door zijn intelligentie en geheugen zonder problemen zijn weg vinden op bekend terrein. Ook als dit vol ligt met obstakels als bomen, plassen, greppels en noem maar op. Zo goed zelfs dat je niet zou zeggen dat het paard blind is.

Leren heeft te maken met geheugen. Een goed geheugen maakt dat je snel leert. Als je snel kunt leren kun je ook veel leren, en als je veel en vlot leert wordt je doorgaans als intelligent bestempeld. In dat opzicht zou je dus kunnen zeggen dat paarden intelligente dieren zijn.

Als een paard iets lijkt te zijn vergeten, dan zou het dus ook goed kunnen dat hij gewoon niet met ons wil samenwerken. Misschien omdat hij er geen zin in heeft of omdat hij iets moeilijk vind om uit te voeren. Voor ons lijkt het dan alsof hij het vergeten is.

Als je paard gemotiveerd is of/en van je houd dan zal hij ook met je samen willen werken. Dergelijke paarden lijken dan vaak intelligenter dan andere paarden.

Door dit alles is het erg moeilijk om te beoordelen of een paard intelligent is of niet.

Om te weten hoe een paard leert moeten we ons dus verdiepen in het geheugen en de werking ervan.

 
                       
                Het geheugen      
                       
    Het geheugen van een paard werkt het zelfde als je eigen geheugen. Je kunt bepaalde dingen dus vergelijken. Het geheugen is van een aantal factoren afhankelijk. En dit zijn:
                       
    tijd   Hoe lang is het geleden dat iets gebeurt is. Met andere woorden, het gene dat onthouden moet worden, gebeurde dat een minuut geleden, een dag, of misschien een maand of jaar? Als je dat met je zelf vergelijkt, zou jij dan onthouden hebben wat je een minuut geleden gegeten hebt, of een dag geleden. Dat is nog wel te doen. Maar als ik je vraag wat je vorige maand of zelfs vorig jaar gegeten hebt, zou je het dan ook nog weten?
         
                       
    motivatie

Dit houdt in of het het waard is voor het paard om te onthouden. Heeft hij een reden om het te onthouden, was het heel erg fijn of lekker of juist heel erg eng of vies.
In de training van je paard maak je veel gebruik van motivatie. We belonen hem en moedigen hem aan. We proberen hem een reden te geven om het te onthouden.

         
                       
    stimulans Sterke stimulans. Bij een sterke stimulans direct voor of na een gebeurtenis kan de mate van onthouden enorm toenemen of verlengen. Met andere woorden hoe sterker de stimulans is hoe beter hij het onthoud en hoe langer hij het onthoud. Hele sterke stimulansen zijn angst, pijn en eten. Hoe sterker de stimulans hoe meer details er herinnerd worden. Een goed voorbeeld is, als je een ongeluk hebt gehad, dan weet je vaak preciese details als wat je die dag hebt gegeten. Dit komt omdat je in een relatief korte tijd erna een heftige stimulans hebt gehad, in dit geval pijn. Je onthoudt omdat je ervan onder de indruk bent, je raakt onder de indruk door dat je gestimuleerd wordt vaak door een emotie. Dit werkt ook bij paarden zo. Een paarden verstand werkt in vele opzichten het zelfde als de onze. Als je dus zegt dat een paard intelligenter is omdat hij zich een trailerongeluk van 10 jaar terug kan heugen terwijl een mens niet eens kan onthouden wat hij 10 dagen geleden als ontbijt heeft gehad , dan maak je een grote fout. De een heeft een grote stimulans gehad terwijl de ander weinig stimulans had in het dagelijkse terugkerende ritueel.
         
                   
    gevoeligheid Tot slot nog gevoeligheid of de herinnering aan een gebeurtenis zijn van invloed op het geheugen. Als je paard een keer geschrokken is door een blaffende hond en als je paard vaak terug moet naar de plek waar hij geschrokken is of in de buurt van een object komt wat hij associëerd met de blaffend hond, en hij zijn angst niet de baas wordt, dan zul je met hem moeten werken op een positieve manier om hem ongevoelig te maken voor het geen hij bang voor is, in dit geval de blaffende hond. Met andere woorden, Als het paard regelmatig in contact komt met een voorwerp of een locatie waar hij eens geschrokken is van de blaffende hond, en hier word niets aan gedaan, dan word hij er gevoelig voor. Hij wordt er herhaaldelijk aan herinnerd hoe eng het was en op een gegeven ogenblik zal het paard zo bang worden en dezelfde angst tonen als toen de blaffende hond er stond.
         
                       
    We weten nu hoe een paard leert en hoe het geheugen werkt. Dit is nuttig om te weten omdat we zo makkelijker dingen correct kunnen aanleren. Meestal gaat het aanleren van dingen redelijk automatisch omdat dit binnen onze eigen logica en redeneringen valt, maar worden er te vaak dingen als schoppen en slaan, of andere middelen die voortkomen uit onze frustratie, gebruikt. Nu je weet hoe een paard leert weet je ook waarom je dit juist niet moet doen. Je stimuleert en motiveerd je paard op een negatieve manier waardoor er wellicht makkelijker problemen veroorzaakt worden in de vorm van gedragsproblemen.
Het automatische aanleren wordt moeilijker als een paard een trauma heeft ervaren en hierdoor, of om een andere reden, slechte gewoontes heeft ontwikkeld. En juist hierom is het zeker belangerijk om te weten hoe een paard leert. Het volgende onderdeel gaat wat dieper in op het de manier van aan en afleren van bepaalde dingen.
                       
                     
  op naar het volgende onderdeel. Gedrags modificatie.