Rassenkennis
   
           
                                 
   

Natuurlijk schaft iedereen eerst een hond aan voor ze erover gaan lezen, dat is algemeen bekend. Mensen maken slecht bepaalde keuzes voor ze een hond aanschaffen.

Keuze 1, een rashond of een rasloze hond. Dit is heel persoonlijk. Een rasloze hond wordt vaak om een paar redenen aangeschaft. Sommige mensen vinden rasloze honden sterker wellicht om het feit dat ze vaak ouder worden, minder gebreken kennen, meerdere talenten hebben (of juist het tegendeel daarvan, dat kun je van te voren niet weten), of om andere redenen. De rashonden worden vaak gekozen om hun uiterlijk of bepaalde talenten die het ras kent. In beide gevallen is ras kennis van belang, inelkgeval voor het ras wat je gekozen hebt of de rassen waarmee een hond gekruisd is.

Keuze 2 is of het een volwassen (herplaats) hond word of een pupje.

Dan word er vaak een hond aangeschaft. Ik ga voor het gemak maar even uit van de rashonden.

 

Waarom is rassenkennis nu belangerijk. Dit om een aantal redenen. Ten eerste leer je hierdoor welke kwaliteiten bepaalde rassen (kunnen) hebben. Als je wilt fokken moet je op de hoogte zijn van het fokbeleid. Hoe een hond er uit ziet, wat de meest voorkomende gebreken zijn (waar je voor uit moet kijken met de fok) en wat voor een karakter gewenst is.

Daarbij komt nog dat het altijd handig is om iets over een hond te weten als je deze tegenkomt. Als je bijvoorbeeld een klein hondje hebt wil je graag weten of er gevaar is voor grijpen bijvoorbeeld. Als je bijvoorbeeld een windhond tegen komt die los loopt is het verstandig om op je hoede te zijn aangezien deze honden gefokt zijn om op het oog op klein wild te jagen en dat bij zo'n hond de jachtdrift vaak sterk is ontwikkeld. Zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen. Het is dus goed om op de hoogte te zijn.

Ik ga direct niet alle rassen bespreken maar slechts de rasgroepen.. Dit zijn er 10. Honden in een rasgroep hebben in gedrag de zelfde basis. Ik zal hier later rassen aan toevoegen.

Als je nu niet weet tot welke rasgroep je hond behoort kun je even spieken op http://www.kennelclub.nl/ . Dit is de site van de raad van beheer en hier staan alle in nederland erkende rashonden op. Hier staat ook in welke rasgroep je hond hoort.

De rasgroepen

 
 
          Herdershonden en veedrijvers (behalve switserse sennenhonden)      
                                 
             
    Pinschers, Schnauzers, Molossers en Switserse Sennenhonden    
 
         
Terriërs  
 
         
Dashonden
                   
         
Spitsen en Oertypes
         
Lopende honden, Zweethonden en verwante rassen
           
         
Staande honden  
           
         
Retrievers en waterhonden
           
         
Gezelschaps honden
 
         
Windhonden
         
     
Het volgende onderwerp, fokken