Probleem gedrag
 
     
                 
 

Bijna iedereen heeft wel eens een probleem met zijn hond. Vooral in de leeftijd tussen de 5 maanden en anderhalf jaar komt veel probleem gedrag voor en dit is ook vaak de leeftijd van honden die we voor herplaatsing tegenkomen. Ik heb vaak ondervonden dat mensen een probleem met de hond hebben, die weg doen, en dan een nieuwe pup nemen die, naarmate hij opgroeit, het zelfde probleem als de vorige hond krijgt. Mensen willen niet graag weten dat zij degene zijn die de problemen veroorzaken en niet de hond. Het is dus veel beter om eerst bij jezelf na te gaan wat je eventueel fout doet. De meeste problemen worden veroorzaakt door gebrek aan leiding of een consequente baas. De enige uitzonderingen die ik daarop kan bedenken is als de hond in welke zin dan ook een serieus trauma heeft gehad. Dit kan bijvoorbeeld heel letterlijk zijn dat hij een ongeluk heeft gehad en hierdoor extreme angst heeft ontwikkeld, maar dit kunnen ook dingen zijn als gebrek aan inprenting waardoor de natuurlijke angst van een hond niet geremd is. In deze gevallen kunnen we het probleem gedrag wel verminderen maar meestal niet helemaal doen verdwijnen.
In een enkel geval kan er ook probleem gedrag ontstaan omdat de baas voor een hondenras heeft gekozen wat niet bij hem of zijn gewoontes past. Ik denk hier bijvoorbeeld aan de zogenaamde mode honden. Een aantal jaar geleden was bijvoorbeeld de bordercollie een erg gewilde hond, maar dit is geen ras dat direct geschikt is om alleen maar huishond te zijn. Als je een dergelijke hond in een huishouden plaatst die de hond heeft met het doel alleen huishond te zijn (actieviteiten worden beperkt tot alleen wandelen) dan gaat dit in veel gevallen vroeg of laat mis. Deze honden hebben mentale "problemen" nodig om op te lossen (liefst samen met hun baas) en die worden niet gegeven door alleen te wandelen. Voor dergelijke honden zijn sporten als behendigheid uitgevonden. Het lopen van een bepaald parcours is dan zo'n mentaal probleem en het juist uitvoeren ervan de oplossing. Als een baas een ras heeft uitgekozen wat niet bij hem past dan kan herplaatsing in dit geval wel een oplossing zijn. Vaak zien we dan bij de aanschaf van een nieuwe hond van een beter passend ras dat er geen problemen meer zijn. Ik vergelijk het meestal maar met dat als je een auto aanschaft voor het halen van de boodschappen en het wegbrengen van de kinderen je een beter keus maakt met een gezinsauto dan met bijvoorbeeld een ferrari.

Vanzelfsprekend geldt voor alle problemen dat hoe langer het aanwezig is hoe langer het ook kan duren voor het opgelost is.
Martin Gaus heeft dit eens mooi bewoord en dit vertel ik ook vaak naar mensen die ik help. Hij zei; "een probleem moet je zien als een goed bewandeld bospad met platgetrapt gras of op sommige plekken zelfs geen gras meer zichtbaar. Om een probleem te verhelpen moet je een nieuw pad creëren en moet het oude herstellen. Het duurt even voor je een nieuw pad door het bos hebt gemaakt met dat zelfde platte gras of zelfs geen gras meer en het duurt ook even voor het oude is hersteld en is dichtgegroeid." Dit pad is de gewoonte van de hond die er is ingesleten. Het creëren van een nieuw pad gebeurd door training en consequentie.

Zoals ik helemaal in het begin heb genoemt, kun je niet alles weten wat betreft honden en de training ervan. Zelfs als we naar een hondenschool gaan gaat het nog wel eens mis. Veelal zijn het dan dingen die we probleem gedrag noemen maar eigenlijk niet meer dan wat lastig zijn. Trekken aan de lijn, opspringen tegen vreemden, niet goed luisteren, overenthousiast zijn. Allemaal problemen die je relatief eenvoudig kunt oplossen. Het serieuze probleem gedrag, bijvoorbeeld weglopen, bijten, agressie zijn problemen die een gevaar kunnen vormen voor de omgeving, dan wel niet voor de hond zelf, en zijn gelijk ook wat moeilijker op te lossen.

Het is lastig om probleem gedrag uit te leggen in geschreven taal. Helemaal als je ook wil uitleggen hoe je het kan oplossen. Elke hond reageerd namenlijk weer anders. In mijn ervaring kan het wel voorkomen dat je 10 verschillende honden met het zelfde probleem hebt maar 10 verschillende dingen moet toepassen om het op te lossen. de ene hond heeft het probleem al langer dan de andere, is hardleerser dan de andere, heeft minder werkdrift als de andere, en noem maar op. Daarbij is er ook nog een groot verschil in hoe bazen met hun honden omgaan en ook dit is een reden dat je je niet aan een methode kunt vasthouden.

Ondanks dit wil ik het toch proberen uit te leggen, en dan met name hoe je problemen vroegtijdig kunt herkennen, hoe ze meestal ontstaan en hoe je problemen kunt oplossen. Weet je niet zeker of je een probleem zelfstandig kunt oplossen of, misschien wel belangerijker, zie je niet wat je zelf verkeerd doet, zoek dan altijd proffesionele hulp.

 

De sleutel bij oplossen van elk probleem is dat de baas zeker van zichzelf moet zijn en moet weten wat hij aan het doen is, of inelkgeval de hond laten denken dat hij zeker is en weet wat hij doet. Heb je een probleem met je hond ga dan altijd eerst terug naar de gouden regels. Heb je deze nog niet doorgelezen doe dit dan eerst. Maak afspraken met het hele gezin over wat er gaat gebeuren en zorg dat iedereen op een lijn zit. Bespreek 1 keer in de 2 tot 3 weken hoe het gaat en probeer te analyseren wat je doet en hoe en waarom je iets doet. stel vragen als: gaat het goed of niet en waarom. In deze periode moet je , vooral de eerste weken, verandering zien. Mocht je vragen hebben kun je me altijd mailen door een berichtje in het guestbook achter te laten. Vergeet dan niet je email adres in te vullen zodat ik je terug kan mailen.

 
  TREKKEN AAN DE LIJN  
 
NIET LUISTEREN BIJ HET KOMEN